Såpskurade barn och själar

Nu har jag såpskurat barnen. På riktigt. Tips från mormor! Den lille fick bada i såpvatten. Han vältrade sig som en nöjd säl. Den store såptvålades i duschen, för att inte smittas av den lilles mer omfattande svinkoppor.

Det blev bra. Det blev förtjust plaskande, nynnande av glada visor och självständigt klättrande i och ur badet, såphalt som det var med modershjärtat i halsgropen, men kotten var försiktig och höll i sig när jag bad honom. Det var annat det än den föregående kuren.
Då var det sorgsna skrik av smärta som när alsollösningen skulle baddas på. Ångestvrål när kompresserna skulle bytas och satt stenhårt fastklistrade i det koppskadade skinnet. Vi baddade bort det med olja och vatten efter förmåga, men skalade ohjälpligt av hela översta hudlagret från det stackars barnet. Den stunden kände jag stark avsky mot obetänksam sjukvårdspersonal som klistrade på den från början. Milt uttryckt. Det blev inga fler sådana plåster. Även då blev det, mot alla odds och efter intensivt tröstande, bra igen. Det blev smått hulkande godnattvisor till och med. Då brast modershjärtat och jag grät inombords. Kysste ömt lilla hjässan, snusade de mjuka goa kinderna, låg nära intill och önskade att världen aldrig skulle erbjuda honom något annat än fluffiga rosa marshmallows för det är vad han förtjänar… Älskar älskar älskar så det gör ont.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2011 och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s