Rensa i röran?

Det händer sakta. Kryper inpå en. Vaknar en dag, kallsvettig, och inser, med fasa: vi har fyllt huset med prylar! Vi behöver mer förvaring!

Nästa tanke kommer då från en mer klarsynt del av hjärnan: Nej, det är dags att göra sig av med saker.
Vi bor i hus. Vi har ett antal garderober och en klädkammare. Mest fyllda med kläder, men till stor del gamla, omoderna, urtvättade kläder. En stor låda är full av ”kläder som ska lagas”. Jag tror ett par byxor har legat där i 6 år nu. 3 flyttar har de hängt med, lika trasiga ännu. Respekt.

Vi har en icke fungerande bastu, också den full med kläder, men i detta fallet urvuxna barnkläder. Gissningsvis en kubikmeter gamla barnkläder. Där ligger också en massa CD skivor som vi tänkte… tja, vad tänkte vi? Sälja? Slänga? Kopiera över till datorn kanske, för det har vi ju så himla mycket tid över för… Dessutom har vi vind och garage fulla med saker-vi-inte-vet-vad-de-är-till-för, saker-som-borde-slängas respektive saker-som-kanske-kan-säljas-på-loppis-en-dag. Säljer vi dom på loppis? Nej, det gör vi inte. Vi lägger dom i en hög, och lägger fler prylar ovanpå. Saker-som-kanske-någon-kompis-vill-ha. Säkert, våra gamla svinkopps pestsmittade babysittrar.

Hur kunde det bli såhär? Vi bodde tillsammans i en etta i flera år, och visst var det trångt, men inte såhär trångt! Vi bodde med två barn i en 3a innan vi plötsligt fördubblade vår boyta och mångfaldigade vårt lagerutrymme – och vad händer? Vi sprider ut oss! Inte på ett smakligt och väl överlagt vis, med matchande textilier och välplanerade leksakslådor – nej! Vi mer diffunderar, sprider ut oss på ett kaosartat vis som partiklar gör över ett givet utrymme, som att lösa socker i kaffe.

I vardagsrummet – som grovstädas varje dag, mind you! – har vi 3 fotpallar (nej, inte ens samma sort är de) fulla med spel, t ex. Hur många av dem tror ni är roliga att spela? Hur många tror ni att vi provat? Vi har två nästan identiska leksakslådor fulla med klossar och lego. Plus en omatchad kartong. Och en ännu mer udda låda utan lock för andra klossar.
I ett försök att ordna saker och ting har vi parkerat hopphästen, en Bobbycar och en rullvagn i en hörna. Intrycket förstörs något av trumsetet framför. Trumpinnarna brukar ligga någon helt annanstans.
Så har vi förstås arbetshörnan fullastad av viktiga papper. Sådana som varit så viktiga att de lämnats kvar att bearbetas noga vid senare tillfälle och följaktligen hamnat under andra papper och tjusiga teckningar där de sakta glömts bort.

Jag är benägen att skylla en del på makens stora loppisintresse. Han kommer lyckligt hem med påsarna fulla med nya spel, pussel och leksaker dagen efter en storstädning. Och böcker. Hur många böcker som helst. Vi tapetserar med bokhyllor och ändå räcker det inte. Några hamnar alltid i travar någonstans.

En större bov i dramat är förstås barnens nostalgiådra och ovilja att göra sig av med något, någonsin. Detta i kombination med stor sakletarlusta leder till att jag då och då, i smyg, städar bort gamla ”fynd” av plastbitar, kartonger, pinnar och ihoptejpade pappersbitar – bara för att då konfronteras av gråtande barn dagen därpå: var har deras skatter tagit vägen? Så jag vågar inte städa bort dem helt förrän det gått en liten tid, först göms det i en garderob. Så att säga halvvägs till tippen. En gång hittade sonen min gömma. Lycklig kom han ut med famnen full av skräp och undrade hur det hamnat i garderoben. ”Öhhh…” och så något om piratskatter. Det köper dom.

Vi skulle kunna skylla på min egen dåliga organisationsförmåga och ointresse för heminredning, men det är ett slag under bältet på en småbarnsmamma. Jag har inte tid att ha något intresse för någnonting, och mina försök att organisera saker är aktivt motarbetade av barnen i andra änden av rummet.

Såhär ser det ut i sovrummet, denna kallsvettiga morgon:
Vår dubbelsäng står parkerad på golvet, utan några ben eller någon tjusig sängram eller så. För att barnen inte ska slå sig så mycket när de ramlar ur den.
På golvet runt sängen ligger kuddar som ytterligare fallskydd. Det ligger även en hög med handdukar som jag inte minns hur den hamnade där, ett dammigt överkast, några strumpor – alltid några strumpor! Jag slänger minst 5 par om dagen i tvätten! Var kommer de ifrån?
Intill dubbelsängen en spjälsäng, uppallad med tjocka böcker under huvudändan. Gammal konstvetenskaplig kurslitteratur, den är om inte annat så mångsidig.
På sängborden ligger travar av barnböcker, vuxenböcker, samt teckningar som barnen gjort. Traven rasar några gånger om dagen.
I sängborden hade vi en gång i tiden sådant som smyckeskrin, meditationskulor, vuxenleksaker och söta kärleksbrev. Numera är det fullt av näsdukar, nässpray, vetevärmare, handdukar-för-allt-spill-som-kan-uppstå. Där finns ett smyckeskrin, men det är tömt. Innehållet finns utspritt lite varstans, det jag räddat ligger i badrumsskåpet, resten har hamnat i barnens skattkistor, i någon gammal handväska som barnen klätt ut sig med, ett eller annat har tappats bakom elementen, några småsaker ligger antagligen i dammsugaren.
Under byrån en trasslig hög med illa dolda halkskydd till mattorna vi städat undan under svinkoppsepidemin. På byrån en massa mediciner och några prydnadsföremål. Behöver jag säga att dekorationerna inte riktigt kommer till sin fulla rätt bland medicinerna? Det är för tillfället 3 sorters nässpray, en stor tub och gummimask för lillens astmabehandling, och så flaskorna som hör till.

Jaha. Så fridfullt och romantiskt det inte känns i vårt sovrum. Det har krupit inpå ett tag. Nu rasar berget över mig. Det är dags att gräva sig ut, vädra morgonluft och flytta till något större! Eller hur var det nu?

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2011 och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s