Rena miraklet

Plötsligt händer det!
Efter timmar, veckor, månader och år av tjat, tjat och ständigt tjat om städning så plötsligt, ett Eget Initiativ!

Här har man då virrat runt två dagar i sträck med sina Högar, flyttat saker fram och tillbaka, varit uppe på vinden med ett stort antal lass, dammat, torkat upp spillt vatten från lillens hjälpsamma medverkan, dammsugat och tvättat. Så ser det äntligen lite fräschare ut. Nästan snyggt. Oj så stolt man blir.

Tillbaka till verkligheten, med språng. Barnen kommer hem. Smulor på mitt nystädade golv! Plastpärlor på köksbordet! Koja, ja, en koja i mitt minimalistiska (nåja, nu gick jag allt till överdrift) vardagsrum!

Sonen förstod att här var nog moderns nerver på bristningsgränsen. Vi kom överens om att kojan fick bestå av två stolar, en kudde och en filt – inte mer. Vi resonerade alltså, och 6 åringen tyckte lösningen var godtagbar. Har ni 6 åringar i närheten så förstår ni att detta är stort.

Nå, då materialet var begränsat beslöt unge herrn att byta den lilla filten mot en större. Jag undrade om han kunde vika ihop den gamla lite snyggt, och tänk! Sonen fick imponera på sin mor. Nog kunde han vika ihop den alltid. Mor blev mäkta stolt, glad och förvånad – och vips! Här sker miraklet! – Sonen förvandlas till Hjälpsamheten själv. Plötsligt var inte kojan längre intressant, nej, här ställs stolar tillbaka på sina ursprungsplatser, leksaker parkeras vid hörnen, kuddar placeras dekorativt på snedden i soffans hörn. Skorna ställs på rad. I barnens myshörna låg mjukdjuren i en prydlig hög och kuddarna i räta led.

Jag har aldrig sett vardagsrummet så snyggt. När jag själv städar distraheras jag så av själva runtflyttandet av saker och planerandet av framtida projekt att det blir rena hamsterhjulet. Jag blir aldrig riktigt klar. Den där sköna känslan av slutresultat uteblir. Men nu är vi banne mig klara för den här gången. Tack min son!

myshörnan städad

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2011 och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s