Kurragömma á la treåring

Den lille direktören – ja, han kallar sig så när han leker affär – är en född organisatör. Igår skulle vi leka tittut, eller kurragömma. För honom är det ungefär detsamma. Han styr upp saker och ting. Med glad och högljudd stämma placerar han ut sina lekkamrater: mamma, mormor och morbror med ivrig hund i högsta hugg, på lämpliga gömställen.

Mormor viks ihop bakom en fåtölj. Jag får stå på knä bakom ett bord. Morbror är två meter lång och fnissar hjälplöst när han stuvas in i en garderob av knodden som når honom till knäna. ”Där kan du gömma dig morbror!”
Lillen tar allvarligt plats, ansiktet mot väggen, kontrollkikar att ingen smiter från sitt gömställe och räknar: ”Ett, två, tre – sju! Nu kommer jag!”

Hunden har intagit en alert svansviftande och djupt fokuserad position med nosen vid garderobsdörren. Det är en aning avslöjande, det med. Lillen smyger intill, öppnar förtjust och när han hittar sin käre morbror, just där han placerat honom 10 sekunder tidigare, går lyckotjutet inte att ta miste på. Återföreningens glädje! Samma entusiasm när han vecklar ut mormor från fåtöljen och galopperar bort till mig ”Tittut!”.

Det blir morbrors tur att räkna. Han räknar sakta och noga till 10. Lillen tar mig i handen, nu är det vår tur att gömma oss i garderoben. Vi stänger dörren, står tysta i mörkret. Morbror hinner knappt säga sitt ”Nu kommer jag!” förrän det bubblar ut ett halvkvävt fnitter från lillen. Morbror håller god min. Vi hör honom låtsas leta i rummet bredvid: ”Vaaar kan han vara? Kan han ha gömt sig under skrivbordet?” Lillen kan inte hålla sig ett ögonblick längre – dörren kastas upp: ”Hääär är vi morbror!”

Det tar honom knappt tre minuter att göra en hel familj bubblande glad. His work here is done.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2012 och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kurragömma á la treåring

  1. Maria skriver:

    Sötnos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s