Barnfamiljssemester: Vår verklighet

Förra året slogs vi mot svinkopporna och kunde inte åka och hälsa på släkten som vi hade hoppats. Klart vi var besvikna. Närmast fastlåsta vid vårt eget hem eftersom ingen ville träffa oss med vår smitta, och så regnade det hela tiden. I mitt minne i alla fall. Den lilla poolen vi hade köpt på rea läckte och pumpens filter gick sönder. Och så fick den storsaneras efter varje svinkoppsutbrott.

Ändå minns jag mycket roligt från den sommaren också. Vi gjorde fruktdrinkar och hade poolparty, bara vi. Lastade skrindan full av paraplyer och drog på regnvädersutflykt. Ibland åkte vi till stranden även om vädret inte bjöd till det. Ofta retades det med oss: vi åkte från vår soliga trädgård för att finna iskall dimma just vid kusten, eller algblomning. En gång kurade vi under parasollen medan det regnade, och tyckte det var lite mysigt.

Eftersom vi envisades med att åka tillbaka fick vi en fin dag också, i början av september och långt efter semesterns slut. Då lyste solen minsann, och vattnet var inte så kallt längre.

sensommarbad

I år hyrde vi stuga i Danmark. Det var i syfte att komma bort och få semesterkänsla, slippa tänka på städning och tvätt så mycket. Det visade sig vara ett sunkigt hus. Spindelväven hängde tät i taket, det stank av mögel under diskbänken. Det var smutsiga textilier överallt, nötta soffor, smutsig heltäckningsmatta, nedfläckade bäddmadrasser. Jag ville kräkas först. Åka hem sedan. Men det går ju bara inte, när man nu förberett barnen, åkt en hel dag och alla är trötta. Det var bara att ta tag i det. Jag krävde en dammsugare av stuguthyraren, städade och tvättade loss. Skaffade inomhusskor till alla i familjen. Bredde lakan över soffan. Grät en skvätt.

Nej, det blev ju inte så trevligt som jag tänkt. Smutsnojan förföljde mig halva veckan och jag såg framför mig ännu en svinkoppssemester. Men ändå. Trädgården var fin och huset låg nära stranden. Visserligen var det tjockt med tång och maneter på stranden, men det var en strand. Stränder är fina. Punkt. Vi fick vara där. Förutom när det regnade förstås. Det gjorde det naturligtvis fyra dagar i sträck. Då fick vi åka på utflykt. Våra dyngsura utflyktskläder torkade först 3 dagar senare i den muggiga stugan. Nå, vi blev iallafall varma i bilen på väg till nästa utflykt.

Safariparksbesök, mata apor var roligt även om det regnade

Jag tror benhårt på att göra det bästa och mesta man kan av varje dag. Utflykter och upplevelser ger semesterkänsla, även de som tar sig en annan form än den vi tänkt från början. Det gäller att försöka leva lite i nuet, ta det som det kommer, göra det bästa av situationen. Viss flexibilitet är bra. Och ett öppet sinne.

En kompis är mästare på att ställa till det för sig och få det bra ändå. Förra året skulle deras familj campa i vildmarken, hade de tänkt. Vid 04 snåret, arla morgonstund efter en lång natts körning, fastnade så husbilen i ett kärr. Bildbevis finns på hur de då kokade sitt kaffe på stormköket och intog detta i soluppgången. Barnen insvepta i filtar. Utsikt över en sjö. Ja, nog blev det vildmarkssemester alltid. (Och efter några timmars slit fick de upp bilen.)

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2012 och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s