Duktig-mamma eftermiddag

Igår var en supermammedag, iallafall en stund. Glada barn stormade hem från skola och dagis fulla av iver.
Först skulle lillkillen visa sin stensamling. Han hade stoppat varje vacker sten han hittat på gården i sin lilla ryggsäck. Nu blev det vernissage på köksbordet. Han hade stenkoll på vilka som skulle vara där och var mycket upprörd innan vi hittade den blanka svarta som lyckats dölja sig i ombytesstrumporna. Nogsamt inspekterades stenarna, först av mig, sedan av far i huset, som på precis rätt vis förstod vikten av att gå igenom var sten för sig, med alla dess specifika företräden. ”Jaha, den här, den glittrar lite ser jag.” ”Jaa” svarar Lillen allvarligt och fortsätter ”den är svart”.
Under tiden behöver storebror berätta allt om sin nya läxa. Han är mycket stolt och har redan gjort den färdig. Det gjorde han på vägen hem i bilen.

Mellanmål trollas fram och barnen sjunker strax neråt eftermiddagskoman till. Men det har regnat hela förmiddagen, nu är det soligt och jag vill ha ut dem en extra stund. Vi behöver sol inför vintern, misstänker jag. Nu biter förstås inga nyttighetsargument på gossarna, men ett eller annat kuddkrig kan de inte motstå.

Mot studsmattan, med språng. Över skyddsnätet kastar vi mjuka kuddar på varann. Rättare sagt: De kastar ut kuddar, jag kastar in dem. Indirekta träffar gör inte ont, nämligen. (Vi har bestämt att de inte ska kasta på varandra. De kan inte låta bli att kasta allt vildare då och skrattar så de kiknar, tills någon slår sig, vanligen lillebror.) Ibland försöker de fånga kudden i luften, ibland försöker de träffa den flygande kudden i luften med den andra. Ett rafflande luftvärnsdrama. Det är en ganska vacker syn, när man tittar uppåt himlen till och ser de blanka mjuka kuddarna som flyger och far i luften. Ljudet av kvillrande skratt.

Snart blir lillebror trött. Lägger sig och låtsassnarkar på studsmattan. Storebror bäddar åt honom med kuddarna, klappar om honom och sjunger Bä Bä Vita lamm för honom. Hjärtat kan nästan spricka. De är så stilla så stilla en liten liten stund.

Inom kort exploderar förstås lillebror med ett lyckotjut. Nu måste vi göra något annat. Målarstudio blir det. Äkta härliga krämfärger och paletter i form av äggformar produceras. Vi har ett par gamla stafflin som vi klämt fast en bit kartong på som stöd. Nästan som på riktigt. Klädnypor håller pappret på plats mot kartongen och utrustade med sina ”paletter” och varsitt vattenglas med penslar är de konstnärer med ens. En basker önskar de sig, men det har jag ingen. Nu målas det stora mönster i blandade nyanser av brunt. Det mesta brukar bli det efter en stund. Vi behöver även en vattenhink och disktrasa som vi kan tvätta händer, kläder och emellanåt ett ansikte med. Bordet bryr jag mig inte så mycket om just nu, färgen är vattenlöslig.

Jaha, sedan blir det vernissage igen. Pappa som behövt jobba en stund måste titta på konstverken. Ett tjusigt lok och en mer modern variant av glada kluttar från Lillens sida. Så var det dags att laga mat. Falukorv, småbarnsfamiljens fläskfilé. Vi gör den ugnsbakad, det är kul. Barnen hjälper gärna till att dekorera med senap, ketchup, bacon och ost. Jag får hjälp att mosa potatisen OCH hjälp att duka, helt frivilligt! Jag vet inte vad som tagit åt barnen, men jag är tacksam.

Sedan tittar vi lite på X faktor tillsammans. Små klokheter från deras perspektiv är: ”Mamma, man ska inte sjunga för att vinna. Man ska sjunga för att det är kul!” och när domarna yttrar sig kritiskt tycker storebror att de är taskiga. Det gör jag med.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2012 och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s