Spela spel

”Idag är Stora Speldagen!” utbrast Lillen glatt och jag kände mig som Supermamman. Det var igår, efter två veckors alltmer utmattat vabbande. Då behöver man lite uppmuntran.

Under Stora Speldagen var insatsen tämligen låg, men trivsamheten hög. Brädspel brukar väl inte vara det roligaste som finns att syssla med, men entusiastiska barn gör allt lite festligare. Våra gubb-pluppar är våra allierade, de är på äventyr, de är fiender eller kompisar; De ömsom kramas, flyr från dinosaurierna eller kapar varandras skepp. Gossarna skrattar så det bubblar och kvittrar överallt. Ibland flyger spelkort i luften, tärningen får vi krypa runt och leta efter titt som tätt, och i stort sett lever vi lika spännande som gubbarna på spelbrädet.

Spela spel har varit en pedagogiskt bra grej. Iordningställande och undanplockande. Regler och turordning att följa. Social träning på hög nivå. Med och motgång. Att delta är viktigare än att vinna, hävdar vi föräldrar. Det är vi visserligen ännu ganska ensamma om, men det tar sig.

Efter ett halvårs sporadiska spelförsök, som alla avbrutits i förtid av att Lillen förr eller senare förvandlas till en Mini Godzilla och mejjar ner alltihop, eller möjligen sprider tillbehör i luften såsom vore det konfetti – har det börjat hända grejer. I vanlig ordning händer allt på en gång. Så just nu lär han sig tre olika spel, vart och ett ganska komplicerat, och han tar allvarligt på sig uppgiften som spelledare. Blandar kort, förklarar regler och poängsystem. Inte alltid helt rätt men tanken är god.

Lillen vill själv, så hemskt gärna, kunna allting, veta allting, vara den som förklarar. Det gör han både tålmodigt och vänligt. Att vara den som tar instruktioner däremot, det är svårare. Visst går det bra ibland, när det gäller nya saker, eller sådant han uppfattar som svåra, viktiga, vuxen- eller storebrorssaker. Han är djupt koncentrerad när vi visar hur man gör fruktsallad, diskar eller tvättar fönster. Han imiterar noga, fastän med väldig kraft och kläm och ganska mycket skvätt. I fallet fruktsallad får han ha en ganska slö kniv.

Det är svårare när det gäller att rätta honom i frågor som han råkat missuppfatta. Han blir så kränkt, så djupt frustrerad – Han VILL ju veta! Vill kunna! Ska man då inte få ha rätt någon gång? Kan man inte få pinka in sitt revir någonstans?

Allt oftare lyckas vi ändå styra oss genom djungeln av regler med små vägledande tips. Allt oftare kan han svälja sin stolthet, så länge jag ger honom tid och ro att smälta det hela på. Då kan han plötsligt säga ”Ojdå, jaha” och låta väldigt förståndig. Det är mycket som händer i livet när man börjar bli stor.

Reglerna har tidigare varit en känslig fråga. Blev man för långt efter kunde man lätt tappa sugen, ställa till en väldig röra eller gå bort och tjura och inte vilja vara med mera. Blev det för komplicerat improviserade man friskt och körde efter eget huvud. Det var inte alltid det behövde vara himla noga heller, man kunde öva på en liten sak i taget. Och nog har det övats, processats och alltihop börjar nu landa.

Sakta men säkert lär man sig det här med turordning, räkna prickar på tärningen och flytta sin plupp rätt antal rutor. Bara detta gör en till en vinnare, i sin moders ögon. Kunna delta i, till och med fullfölja ett spel! Seger!

Under tiden Lillebror koncentrerat räknar prickar, sitter Storebror och hans far djupt försjunkna i ett parti schack. Det har pågått i en vecka snart. Ett drag om dagen, noga övervägt efter konstens alla regler. Var och en sysslar med sitt.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2013 och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s