Adventspyssel

Efter gårdagens senaste uppdatering lyckades jag faktiskt driva igenom projekt lussebullar och jämnade ut poängställningarna inom familjen. I vanlig ordning blev det ganska experimentella bullar: Lusseormar, lussekaniner och lussekrokodiler samsas t ex här snällt på fatet, helt traditionsenligt.

lussekaniner, lusseorm och lussekrokodil

lussekaniner, lusseorm och lussekrokodil

Med tanke på det faktum att snön ännu låg vit, vacker och inbjudande imorse, såg det mörkt ut med det fortsatta julstökandet. Men vi lyckades ta igen det!

Efter en vilsam morgon, då båda gossarna fann lite Star wars lego i sina adventsstrumpor, fick det bli en tur ut i det vita.

Vissa mammor råkar också tycka att det är himla roligt med snö och är inte sena att kasta sig på projekt snögubbebygge med samma iver som de emellanåt slänger sig nerför pulkabacken. Här finns ingen värdighet, för det blir lite roligare då.

mammor vill också åka snow racer ibland

mammor vill också åka snow racer ibland

Två timmars tokåkning och snöbollskrigande senare avslutades det hela med en pampig (om än ganska slaskig) snögubbe. Stora klot samlades ihop på fotbollsplanen och fraktades hem på pulka, för det gjorde vi ju förra året. Barn, de minns alla viktiga saker.
Att puffa och knuffa jättekloten förbi en far som bytte däck på bilen i en trång infart var lite knepigare. Man fick ta dem i famnen och balansera. Fadern fnissade lite.

Sedan var vi alla trötta, frusna och blöta. Matpaus och siesta följdes dock snart av projekt julgransshopping. Lillebror ville köpa ”Kungens gran”, ingen annan kunde duga. Efter lite förhandlingar om vilken som var tillräckligt pampig för att passa en kung, bestämde vi oss för en stor grön sak, ungefär som vanligt. Ingen kungsgran, utan en vanlig barrig men väldoftande skulle det visst vara, ansåg barnen enhälligt efter noggrann inspektion.

Det var bara en gran som gällde. En som var stor och tät nog åt Lillens kungliga smak. Så stor att vi fått kapa en del både upptill och nertill för att den ska få plats i vårt hus. Storebror godkände granen med entusiasm, men återgick sedan till det han var mest intresserad av: att dansa runt alla granarna på marknaden och sjunga ”Nu är det jul igen” för att sedan listigt gömma sig på det mest sticksiga stället och ropa på hjälp för att kunna ta sig ut.
Jag älskar mina charmigt humoristiska och smågalna barn, fast det är sällan de är prydliga, välorganiserade och liksom… ordentliga. Å andra sidan, var skulle de fått det ifrån?

Åter hem. Lika kalla och blöta den här gången. Det fick bli ett varmt bad och sedan mys i filtar framför brasan. En stunds stillhet och harmoni. En liten vacker stund.

adventsmys

adventsmys

Nu var det dags för pepparkaksdeg. Smör och socker blandas noga, kryddorna på och grädde och sirap kletas i. Redan innan det blivit dags för mjölet hade en ansenlig mängd hamnade i lillebrors mage. Ja, ganska mycket även i hans mammas. Som strax fick dåligt samvete och var tvungen att bjuda klickar till både far och storebror i huset. Det blev en god deg. Jag kanske får göra en till om det ska bli en enda hemmagjord pepparkaka i år.

Far ägnade sig åt att baka pizza och såsmåningom avrasta stallmodiga barn med diverse cirkuskonster efter kvällsmat i TV soffan. Ja, man måste vara lite dekadent när man varit så pysslig.

Nu sover de små liven så sött så det är inte klokt och friden lägger sig så att man nästan blir lite rastlös. Vad ska man göra nu då? Jag kommer på mig med att sakna mina ungar, för att de sover och inte kan leka med mig mer idag.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2013 och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s